dinsdag 5 juni 2012

Onweersdrieluik in juli 2010, deel 1: 10 juli

Nederland zuchtte onder de hitte  in juni en juli 2010  en daarnaast liepen de spanningen ook nog eens hoog op  aangezien Oranje de finale van het WK voetbal wist te bereiken.

De dag voordat deze finale zou plaatsvinden kende meteorologisch gezien ook een zinderende finale.

Overdags liep de temperatuur op naar  tropische waarden  en dan ook op de manier zoals deze vaker voorkomt wanneer er onweer in aantocht is:  benauwd.
Van het onweer had ik gehoord,  dus maakte ik op tijd dat ik uit het water was  en op een veilige plek het onweer af kon wachten.

Al gauw begon de zon te verdwijnen achter een steeds dikker wordende laag hoge bewolking  en de hitte steeds broeieriger aan te voelen.
Uiteraard ga ik online de laatste ontwikkelingen nauwlettend volgen:  onder Eindhoven ontstaat een eerste bui  waarvan de wolkentop naar 14 kilometer hoogte wordt geslingerd.
Het serieuze werk dus.

Hier verandert de lucht van lichtgrijs  in donkergrijs  vanuit het zuid-westen  en een vreemde, lange wolkenflard  hangt verticaal in de lucht.
Dit vreemde schouwspel blijkt een soort wolkenversie van de vuvuzela te zijn:  lijkt leuk, maar het slaat uiteindelijk op weinig.

De dorstige natuur lijkt wel teleurgesteld, aangezien het beloofde vocht toch niet lijkt te komen.
Op de radar is te zien hoe de zware bui, met een zwarte mangopit netjes ten westen van Gemert richting noorden trekt.
De bui zorgt voor  wat omgevallen bomen  en verderop laat hij een hagelspoor achter in Nistelrode, terwijl het lijkt dat Tilburg een windhoos op bezoek heeft gekregen.

Voor hier is het even geduld hebben  en nog even puffen in de natuurlijke sauna.
Voor de sfeer kijkt een huisgenoot Grease,  Grease lightning!

Maar voordat wij ook maar rommels en bliksems kunnen verwelkomen begint het alweer te schemeren,  waardoor het schouwspel des te mooier kan worden.

Het westen des lands is eerder aan de beurt  met ook de nodige wolkbreuken, koeien te water, shelfjes en uiteraard ook het electrische klank -en lichtsspel.




Daarna mag het Gemertse ook afkoelen en vooral de natuur ook haar dorst lessen onder het bijkomende genot van de onweersklappen.
Geen heftige bui, maar zeker welkom na alle droogte en hitte van de voorbije weken.

We kunnen weer rustig gaan slapen  en ons opmaken voor de Finale tussen Nederland en Spanje.
Maandag zal dan deel 2 van het drieluik zich ontvouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten