dinsdag 12 juni 2012

25 november 2005: een vroege sneeuwstorm

Aan relatief vroege sneeuw gaat vaak een warmere fase vooraf.
Tenminste, zo lijkt het.
Dat zagen we al in 2001, met wat sneeuw vrij vroeg in november na de warmste oktober in vele jaren.
In 2003 kon het nog vroeger, toen na de hete zomer en nog een lange, warme nazomer van september het weer omsloeg en we op 24 oktober sneeuw kregen en er zelfs even een klein dekje bleef liggen.

2005 kende een lange, warme nazomer die vanaf eind augustus vrijwel aanhield tot begin november.
Hierna keerde het patroon langzaam maar zeker, naar koeler weer.
Vervolgens kwam richting het eind van de maand een depressie vanuit het noorden ons land bezoeken met een vroege pakjesavond,  in de vorm van een wit pakje welteverstaan.

De depressie was goed voor een weeralarm voor  storm aan de kust  en stevige, winterse, buien.
Op 24 november begint de depressie,  met de liefkozende naam "Thorsten" zich te laten gelden met regen en stevige wind in grote delen van het land.
Maar in de nacht wordt de kans al groot dat dit op veel plaatsen overgaat in vaste vormen van neerslag.

Terwijl in het westen een flinke storm woedt begint in het oosten natte sneeuw te vallen.
Uiteraard zorgt de storm voor de nodige schade, raken schepen op zee in moeilijkheden.
Bij Hoek van Holland wordt  een erg zware windstoot gemeten van 173 km per uur, wat wel aangeeft dat depressie "Thorsten" geen lief en rustig jongetje is.

Terwijl grote delen van het land te maken hebben met veel wind, onweer, regen of sneeuw is het in het noorden windstil en zelfs vrij zonnig: zij bevinden zich het "oog"  van de storm.
Later zouden ze daar ook nog een veeg meekrijgen uit de goedgevulde pan.

Vooral het midden van het land krijgt met erg veel neerslag te maken: op sommige plaatsen valt in twee dagen tijd zo'n 100 mm.
In het oosten is dat vooral een mix tussen natte sneeuw en regen,  die langzaam overgaat in "droge" sneeuw.

In combinatie met de wind heeft het op steeds meer plekken meer weg van de blizzards in Alaska dan gewoon herfstweer in een kikkerlandje aan de Noordzee.
De wegen slibben dicht  en steeds meer treinen vallen uit.
's Middags staat er al 250 kilometer file, door allerlei ongevallen  en dat zou alleen maar erger gaan worden.
Richting de spits groeien de files aan tot een heus verkeersinfarct,  terwijl er streng afgeraden wordt om de weg op te gaan in de Veluwe, waar veel sneeuw valt  en soms ook boomtakken afbreken.
Daarbij wordt ook aangeraden voor degenen die echt niet anders kunnen  om op alles voorbereid te zijn en dus met een volle tank, warme dekens, genoeg eten en drinken het avontuur met de elementen aan te gaan.

Dat is geen overbodige waarschuwing,  aangezien het verkeer letterlijk ingesneeuwd raakt op de A50, A1 en A28  en het leger op pad wordt gestuurd om hulpdiensten  de gestrande reizigers te laten bereiken.
Verschillende automobilisten zouden ook de hele nacht doorbrengen in de auto, om ergens in de loop van zaterdagochtend 26 november thuis te kunnen geraken.
Met 810 kilometer file op het hoogtepunt van de spits staat de bewuste dag op plek 3 van de zwaarste filedagen in Nederland.

Op een aantal plaatsen knapten de stroomkabels of zelfs complete hoogspanningsmasten af  en in het ongeveer letterlijk ingesneeuwde Haaksbergen zaten de mensen bijna drie dagen zonder stroom.

Persoonlijk herinner ik me niet erg veel van de bewuste dag, maar het staat me vaag bij dat ik hoopte op een strenge winter  en ook hoopte dat ik op 26 november zou ontwaken bij minstens een pak sneeuw van 15 centimeter.
Daarnaast begonnen in de avond door de sneeuwval en wind  dipjes te ontstaan in de stroomvoorziening, waardoor vooral de lampen begonnen te flikkeren.
De volgende dag ligt er inderdaad een laag sneeuw, maar dat is bij lange na geen 15 centimeter.

Echter,  in de uiterst oostelijke delen van Nederland ligt er wel een flink pak van soms wel 20 centimeter of meer.

Deze sneeuwveeg zou overigens geen voorbode zijn van een ouderwetsche horrorwinter.
Hoewel het zelden zacht weer werd  bleef Nederland vaak een beetje in Niemandsland liggen tussen zachter en echt koud weer.
Een paar honderd kilometer verder in Duitsland en de Alpen was het wel erg koud.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten