dinsdag 5 juni 2012

12 jaar minus 1 kleine week na 13 juli 1997: een nieuwe julidouche

Het was een lekker warme week,  eind juni, begin juli 2009.
De temperaturen stegen regelmatig over de 30 graden  en de kansen op onweer namen geleidelijk toe.

Op vrijdag 3 juli was het al bijna zover: in Gemert bleef het droog, maar in het oosten kroop een donker onweersmonster voort.
Deze jongen had de nodige electrische pret boven het oosten van de provincie  en het noorden van Limburg,  waar ook de grote hoeveelheden neerslag werden uitgedeeld.

Op zondag 5 juli was er opnieuw een blik(sem)  onweer opengetrokken  en de buien zouden later die dag vanuit het zuiden komen opzetten.

Ondertussen vermaakte ik me op een feestje in Venlo,  waar het prachtig weer was  en het de hele middag droog bleef.
Op de terugweg zagen we wel wat donkere wolken in de verte, maar verder geen nattigheid.

Pas toen we van de snelweg afgingen bij Helmond  zagen we overal grote plassen liggen.
Op weg naar Gemert werden deze steeds groter, maar de verrassing wachtte ons bij het binnenrijden van het dorp:  verschillende straten stonden blank,  sloten overstroomd  en mensen stonden te kijken naar wat er zich nu weer had afgespeeld.

"Wat?"  dacht ik,  "waarom nu net wanneer ik niet in de buurt ben zo'n bui!"

Ik moest het doen met de ooggetuigenverslagen: "Het ging echt los,  heel veel regen (no shit!) en constant bliksem!"  en een huisgenoot die doorweekt en boos thuiskwam, nadat hij in de moesson terecht was gekomen met zijn scooter.

Uiteraard zijn er snel ook de berichten, met zelfs een leuke jongen die er door fietst! en de nodige filmpjes van het spektakel online.

Het toeval wilde dat een dikke week eerder  juist in Venlo een wolkbreuk viel, waardoor er delen van de stad onder water stonden, maar het toen in Gemert vrijwel droog bleef.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten