maandag 4 juni 2012

Noodweer in juli 1994

Waarschijnlijk de vroegste onweersherinnering van mezelf:  de zomer van 1994.
Dit was voor mij,  als achtjarige koter  een heerlijke zomer,  met lekker warm weer.

We gingen dan naar de camping in Roggel  en bleven daar tijdens mooie zomers  wel vijf weken kamperen in de stacaravan.
Het was dan letterlijk een tweede huis in het warme midden - Limburg.

Tijdens die zomer werd het een keertje zelfs zo heet dat ik overdag niet eens ging rondfietsen, in de bossen spelen of naar de speeltuin.
Nee, we besloten om de hele dag loom in de schaduw te vertoeven,  om dan 's avonds naar het zwembad te gaan!

Op een avond ging het stevig onweren, maar dan ook echt lekker stevig.
Hagel,  veel bliksem  en dergelijke toeters en bellen kwamen voorbij.

Zoals in een goede zomer  was het de volgende dag weer gewoon zonnig  en gingen we fietsen naar het Leudal.
Aan de noordzijde van het bos lagen wat takjes  en bladeren op de grond,  een teken dat het al wat heftiger tekeer was gegaan dan op de camping.

Hoe verder we het leudal infietsten, des te meer schade we zagen.
Op een gegeven moment moesten we met onze fietsen tussen de omgevallen bomen door manoeuvreren,  om tot mijn teleurstelling te zien dat het mooie kapelletje bij het dorpje Nunhem behoorlijk vernield was door omgevallen bomen.
Sterker nog:  alle bomen lagen om,  een restaurant was ook getroffen  en de hekken langs de weg waren ook zo goed als stuk.

Even verderop zagen we ook hoe de kassen aldaar behoorlijk stukgehageld waren.
Kortom:  een behoorlijke puinhoop.

Ik besefte me ook als achtjarig jochie dat we op de camping erg goed zijn weggekomen,  zeker met al die bomen die achter onze stacaravan stonden..

Jaren later laten de downburst in Gemert (21 juli 2009, gelukkig alleen omgewaaide bomen en geen slachtoffers), de downburst op de camping in Vethuizen  en het noodweer op Pukkelpop  maar al te goed zien wat voor schade en soms ook veel persoonlijk leed dit soort weer kan opleveren.

Een keerzijde van iets dat toch wel fascinerend en mooi is.

Enkele berichten die ik op het WWW  nog vond over deze avond:

- In de vroege avond van 4 juli 1994 werd Midden-Limburg getroffen door een zware windhoos, die de St. Servaaskapel en het processiepark ernstig beschadigde doordat veel bomen ontworteld raakten. In het plafond van de kapel kwam een scheur van anderhalve meter. Ook viel er een boom over de St. Servaasput. Opnieuw werd de kapel gerestaureerd en het dak vernieuwd. In het omringende bos werden nieuwe bomen aangeplant. Op 7 december 1994 was de vierde grote restauratie van de kapel in de 20e eeuw voltooid.

Meteolink meldt: Op 4 juli 1994 werden er hagelstenen van 5cm doorsnee aangetroffen in een strook van Baexem via Neer naar Haelen.

De genoemde dorpjes liggen in dezelfde lijn als Nunhem en het Leudal.

1 opmerking:

  1. Die dag begon zo mooi.
    's morgens om 5 uur met de fiets vertrokken uit Roggel, om in Roermond te gaan werken. 's middags in Roermond nog wat gewinkeld.
    Daarna via Sint Elisabethsdreef binnendoor naar Kikveld in Roggel.
    Juist toen begon die hagelbui. Midden in 't stuk bos. Alleen een dunne zomer-jack, en geen plaats om te schuilen. Wat was ik blij toen ik die dag thuis was.

    BeantwoordenVerwijderen