Na de recordnatte herfst ging het in december 1974 vrolijk verder met het zachte en natte weer, dankzij een bulderende westcirculatie.
Deze wintermaand verliep ook zeer zacht en met 1975 op de kalender wist het zachte en natte patroon nog niet meteen van wijken.
De neerslaghoeveelheden liepen wat terug, maar januari was nog altijd veel te zacht.
Halverwege de maand verschenen de eerste beelden van velden vol madeliefjes, even later stonden de pruimen al in bloei en een enkele vlinder waagde zich in januari ook al buiten.
Van winter zou het nog wel een beetje komen in februari en ook de regenkraan zou nog verder dichtgedraaid worden.
Goed nieuws voor de boeren, die nog wat bieten konden oogsten welke in de kletsnatte maanden daarvoor min of meer onbereikbaar waren geraakt in de blubber.
In februari volgen een aantal winterprikken, maar geen groots winterwerk waardoor de winter 1974 - 1975 op dat moment de zachtste is met 5,5 graden gemiddeld.
Slechts drie winters zouden dit (tot aan 2013) record aanscherpen.
Minder zacht begon de lente met een wisselvallige en koele maart, die met 4,9 graden kouder verliep dan januari en december.
Ook in april bleef het wisselvallig met vooral in de eerste helft van de maand geregeld winterse buien. Mei verliep eveneens koel, met een aantal flinke onweersbuien.
Na de zeer zachte winter dus geen warme lente en in het aantal zonuren scoort hij ook erg laag.
Begin juni was het ook niet bepaald zomer te noemen wanneer een bel koude lucht naar onze omgeving uitzakte en er buien vielen bij lage temperaturen.
Op 2 juni werd er tijdens die buien op sommige plekken zelfs natte sneeuw gezien!
In het Verenigd Koninkrijk is het zelfs zo dat er op een aantal plaatsen zich een sneeuwdek tot 2 centimeter vormde en op de Schotse hooglanden kwam het zelfs tot 15 cm!
Na deze spectaculaire dip kwam het wel goed met de zomer.
De rest van de maand verliep een heel stuk warmer.
Wel vielen er zware onweersbuien op 23 en 24 juni, waarbij er op een aantal plaatsen meer dan 100 millimeter werd afgetapt, in Rotterdam en Gouda zelfs meer dan 140 mm met uiteraard een boel overlast tot gevolg.
In juli was het warm, maar ook geregeld onbestendig, zomerweer.
Regelmatig kwam het tot flink onweer in ons land wanneer vochtige hitte werd verdreven door droge koude lucht.
Tegen het eind van de maand werd er afscheid genomen van de opeenvolging van invallen van de warme -danwel koude lucht: de warmte nam gewoonweg de regie in handen.
Op 29 juli begon daarmee een bijzondere hittegolf.
Deze is bijzonder vanwege het feit dat het voor het eerst sinds 25 jaar weer tot een hittegolf komt en daarbij zal het ook een recordlange hittegolf worden die 18 dagen standhoudt.
De eerste decade van augustus 1975 had een gemiddelde temperatuur van 23,6 graden wat erg warm is voor Nederlandse begrippen (ter vergelijking: juli 2006 is de warmste zomermaand met gemiddeld 22,3 graden).
Na de hittegolf volgde nog prima zomerweer en ook in september waren er een heel aantal prima nazomerdagen.
Echter gooide oktober het over een andere boeg.
De maand startte vrij zacht, maar vanuit het noorden stroomde rond 12 oktober erg koude lucht richting Nederland.
Hierin ontstond een kleine depressie die er voor zorgde dat vele Nederlanders op 13 oktober zouden ontwaken in een witte wereld, terwijl de grote vlokken nog bleven vallen!
Het was één van de vele extremen die 1975 kende op weergebied: een boterzachte winter, begin juni natte sneeuw, een recordhittegolf in augustus en vervolgens erg vroege sneeuw.
Ook toen werden er al foto's gemaakt van sneeuw met daarbij de datum.
De maanden november en december deden echter niet veel geks: november verliep wel vrij nat en in het midden van december was er een koude periode met een aantal nachten matige vorst.
De wintermaand verliep hiermee wel een stuk kouder dan een jaar eerder.
Neerslag 1975 in Gemert
januari: 66,5
februari: 32,8
maart: 87,6
april: 49,3
mei: 20,2
juni: 83,6
juli: 102,5
augustus: 27,1
september: 63,6
oktober: 23,6
november: 84,6
december: 23,6
jaar: 665
de vraag is hoe warm was het op 24 februari 1975
BeantwoordenVerwijderenIn de Bilt werd het 9,5 °C en minimumtemperatuur was -2,3 °C
VerwijderenDeelen kende een max van 8,9 °C en minimum van -0,9 °C