zondag 8 juli 2012

Hoe was het weer in? 2008

2008 begon waar 2007 qua winterweer ook mee was begonnen:  erg zacht.
Waar in 2007 ook een aantal stormen langstrokken (waarvan een zware)  bleef dat iets rustiger in januari 2008, maar het was wel nat.
De winter doet begin februari een korte poging die wat sneeuw oplevert,  voordat er een langere fase intreedt met vooral zonnig en droog weer.
Deze droge periode werd ingeluid door een zomers onweer in de nacht van 5/6 februari  waarbij het even als een gek tekeergaat met naast het onweer een boel hagel.
Wellicht is dit ook het zwaarste onweer geweest dat Gemert meemaakte in heel 2008.

Met maart op de kalender is het rusige en droge weer afgelopen:  maart roert zijn staart ouderwets met regelmatig maartse buien en de vroege pasen wordt in grote delen van het land ook een witte pasen.
Na tweede paasdag ligt er ook hier een wit dekje in de ochtend.















April brengt wat meer lente  waarna mei de zomer zal doen laten invallen.
De meimaand wordt recordwarm en droog.
In Gemert zeggen de neerslagsommen echter anders,  dankzij een waarschijnlijk lokale wolkbreuk viel er op 15 mei  alleen al 41 mm  op het neerslagstation tijdens een verfrissende onweersbui.

In juni doen de buien het in het Gemertse dan weer rustig aan, waardoor de zware onweders van 2 juni vooral als een indrukwekkende lichtshow aan de horizon te zien zijn  en het, op wat wisselvallig en koeler weer midden in de maand na,  vooral een prima zomermaand is.




Op andere plaatsen ging het wel los in juni 2008,  zoals zware hagel in Arnhem op 22 juni.



Helaas gaat in juli de zomer aan het kwakkelen met regelmatig buien, maar ook wat zonnigere periodes  en zal het in augustus niet heel veel beter zijn.
Echter is het dan hier niet heel erg nat, maar wel wisselvallig en vaak vrij somber.
Na een herfstachtige start van september komt er toch nog een nazomertje voor de zonaanbidder.

De herfst laat zich begin oktober ook van zijn beste (nat en winderig) kant zien  alvorens er ook hier een periode met mooi zonnig najaarsweer aanbreekt.
Dat is er dan weer niet in november,  maar deze maand biedt wel de eerste sneeuw van het seizoen met vooral op 23 november een aardig pak, waarvan een deel nog een dag blijft liggen.

December is vooral een hele zonnige en droge maand.
De temperaturen dalen vooral vanaf kerst onder het vriespunt en zijn het begin van een aardige vorstperiode die het einde inluidt van een serie zachte winters.

Neerslag 2008 in Gemert

Gemert

januari:  84,8
februari: 52,6
maart: 104
april: 30,7
mei:  92
juni: 39,5
juli:  103
augustus:  83,8
september: 46,4
oktober:  72
november:  55,8
december: 33,9

jaar: 798,5



Geen opmerkingen:

Een reactie posten