maandag 9 juli 2012

Hoe was het weer in? 2004

Begin 2004 keek de winter even om het hoekje  met wat sneeuwbuien en vorst.
Het duurde niet heel lang:  de westcirculatie trok aan en nam het gebruikelijke zachte en natte weer met zich mee.
Op veel plaatsen viel er veel regen  en naast een paar dagen aan het einde van de maand met stevige sneeuwbuien eindigde januari met een storm in het westen van het land.

Zacht en soms onstuimig ging februari van start.
Op 4 februari steeg het kwik hier in het zuiden zelfs tot een bizarre 18 °C waardoor het lentegevoel even uit de kast kon,  alvorens onstuimigheid dat gevoel in een herfstgevoel deed veranderen  en later in de maand volgde nog wat winter  om een groot deel van een beroemd werk van Vivaldi in februari te doen beleven.
Eind februari lag er op enkele dagen een sneeuwdek  en ook begin maart bleef het nog redelijk koud met af en toe wat maartse buien.
Verder was maart vrij droog en werd de 20 °C midden maart al eens aangetikt,  alvorens maart met zijn roerige staart op de twintigste een stormpje liet komen en gaan.

Waar maart soms zijn spreekwoordelijke staart roerde deed april niet meer dan vooral zacht lenteweer met een afwisseling in de vorm van wat lentebuien.
Eind april werden in warm, maar onstabiel weer meer dan alleen lentebuitjes gevormd:  het kwam toen tot zomerse onweersbuien.
Met name op koninginnendag kregen we daarmee te maken, waarbij het na een warme dag in de avond ging onweren en vooral Eindhoven in de prijzen viel  met een wolkbreuk boven de stad.

In mei was het gemiddeld over de maand bezien iets koeler dan normaal, maar wel vrij droog, met een noordenwind.
Eind mei werd het wel zomers warm, maar daarbij bleef het niet altijd droog.
Juni begon dan vrij wisselvallig en koel, maar kende een opleving van zomers weer tegen het midden van de maand,  waarbij de eerste tropische dag van het jaar een feit werd.
Daarna werd het weer koeler en vooral ook somberder  en kwam er op 23 juni ook nog eens een zomerstorm aan te pas om het herfstgevoel te laten beleven zonder de verkleurde bladeren, zo net na de langste dag.

Kwakkelend bleef de zomer ook in een groot deel van juli verder doorgaan.
Teleurstellend weer voor de mensen die na de zomer van 2003 besloten om vakantie in eigen land te vieren.
Halverwege juli werd het wel weer warmer, maar het warmde weer te snel op  en gevolg laat zich raden:  gedonder.
Met name het onweer op 17 juli was indrukwekkend  met een prachtige shelfcloud die over een groot deel van het land trok.

















Eind juli werd het wel stabiel en stonden we aan het begin van een hittegolf die begin augustus toch voor velen de tegenvallende zomer wist te redden.
De hittegolf eindigde in opnieuw aardig wat plensbuien, waarbij de maand op veel plaatsen nog als zeer nat uit de bus kwam drijven.
Maasland (bij Rotterdam) noteerde daarbij zelfs de natste maand die tot dusver in Nederland op een officieel neerslagstation werd gemeten met een moessonsom van 325 mm!

De nazomer kwam daarna prima uit de verf en duurde een groot deel van de maand september, met een onderbreking rond de 22e toen de herfst aan zet was met veel wind en regen.
Ook oktober was vrij rustig en droog,  op enkele stevige buien na.

In  november kwam het herfstweer wel wat meer aan het woord en kon daarbij al een discussie voeren met koning winter.
Vooral in de periode tussen 18 en 21 november  viel er eerst aardig wat regen,  wat gevolgd werd door winterse buien.
Vervolgens werd het rustiger hogedrukweer  en dat handhaafde zich ook in de eerste helft van december.
Hierbij geen echte winterse perikelen, maar wel vaak open en koel weer,  waardoor de maand uiteindelijk als koeler dan gemiddeld zou eindigen.

In de tweede helft werd het wisselvalliger met meer neerslag en een afwisseling van zacht en koud weer.

Neerslag 2004 in Gemert

Gemert

januari:  93,3
februari: 84,9
maart:  35,3
april:  50
mei:  45,7
juni:  61,2
juli:  131,3
augustus:  93,7
september:  72,6
oktober:  44,4
november:  78,3
december:  62,8

jaar: 853,5





Geen opmerkingen:

Een reactie posten