maandag 9 juli 2012

Hoe was het weer in? 2005

Van winter was er niet echt sprake begin 2005.
Het leek alsof we in april waren beland, met temperaturen die zelfs richting de 15 graden kropen en daarbij was het niet eens stormachtig en nat, maar scheen een pril voorjaarszonnetje.
Op 10 januari was het thermische hoogtepunt met ruim 14 °C.
Na de warme start kwam de kou toch om de hoek kijken en was er de nachtvorst en af en toe een laagje sneeuw om ons toch te doen herinneren dat het echt wel januari was.

Februari kende wat meer winterweer,  zeker richting het einde.
Met carnaval was het fris en erg zonnig, maar vervolgens kwamen de depressies aan het woord voor een korte onstuimige periode waarin er veel regen viel en in het in het noorden ook een tijdje stormde.
Gemert ving in vier dagen een flinke plens van ruim 70 mm  en op sommige plekken stonden fietspaden en weilanden blank.

Deze inval van zwaar weer  liet de winter terugkeren met regelmatig wat sneeuw,  maar deze bleef zelden liggen omdat overdags de temperaturen in de zon weer boven het vriespunt kwamen.

Begin maart was dit anders, toen er een heuse sneeuwdump plaatsvond in het noorden waar er tussen de 20 -en 50 centimeter sneeuw viel en in de nacht een, voor maart, recordlage temperatuur werd bereikt van -20,7 °C in Marknesse!
In Gemert lag er een paar centimeter sneeuw  en daalde de temperatuur ook tot onder de -10 °C

















Dik pak sneeuw in het noorden.


Ook dat kan nog in een tijd van vaker warm dan koud weer.
Warm werd het ook nog zeker in maart: in de tweede helft was het winterse alweer vergeten dankzij erg zacht lenteweer.
De 20 °C werd dan ook een keertje aangetikt, waardoor er binnen twee weken sprake is van 40 °C temperatuursverschil!

Begin april was het ook heerlijk warm lenteweer, maar lang hield dat niet stand: er volgde de rest van april een wat wisselvalliger weertype met regelmatig regen of een bui.
Echt koel werd het niet.
Tropisch weer luidde mei in: de dag na koninginnendag (die ook vrij warm, maar niet heel zonnig verliep) haalden we de 30 °C  en dat zo vroeg in het seizoen.
Ook dat kon niet blijven duren en werd afgelost door onweer.
Tegen het eind van mei werd het opnieuw erg warm voor een aantal dagen,  waarop opnieuw onweer volgde.

Na het onweer begon juni aan de koele kant, maar al gauw won de warme lucht aan terrein en voor we het wisten zat Nederland in de eerste en enige hittegolf van zomer 2005.
De zomer werd daarna tegen het eind van de maand hardhandig verdreven door zware (onweers)buien waarbij op sommige plaatsen erg veel neerslag viel (Andel zelfs 119 mm spoelend water).




















In juli volgden zomer en herfst elkaar op met begin juli soms zware onweersbuien, waarbij Zeeland in een aantal dagen de provincienaam eer aan deed met neerslagsommen van 100 mm of meer.
Na de zware buien volgde nog een stabielere periode met prima warm zomerweer.
In de tweede helft van de maand raakte het zomerse echter in het slop en volgde somber,  vrij koel en soms erg nat weer.
Dit hield ook in een groot deel van augustus aan met wisselvallig, somber en vaak koel weer.
Pas tegen het eind van de maand kwam het opnieuw tot droog en zonnig (na)zomerweer  waarmee we ook in september behoorlijk werden verwend.

Alsof het niet op kon werd oktober ook een verlengstuk van de nazomer, met veel zon en verschillende dagen waarbij het temperaturen van rond de 20 °C kwam.
Geen wonder dat deze maand ook een van de warmste oktobers van de afgelopen eeuw zou worden.
Alleen oktober 2001 was nog iets warmer.

Het zachte weer hield nog een deel van november aan, voordat het plots toch rap winters werd.
Een depressie kwam vanuit het noorden afzakken en zorgde voor een bijzondere winterinval rond 25 november met vooral in het oosten veel sneeuw  en storm aan de kust.
Deze sneeuwstorm zorgde voor een complete verkeerschaos en stroomuitval in delen van oostelijk Nederland.





















Het spectaculaire begin van de winter kreeg niet meteen een vervolg in december, ondanks verwachtingen dat de winter  wel eens een koude zou kunnen worden.
De kou bereikte Nederland af en toe, maar bleef vooral steken bij het oosten van Duitsland waar het wel een strenge winter zou worden.

Wel kwam er een nieuwe sneeuwsituatie vlak voor de jaarwisseling, toen er sneeuw en ijzel vielen en aan de kust sprake was van sneeuwjacht.

2005 gaat ook de boeken in als een zonnig jaar, na 2003.


Neerslag 2005 in Gemert

Gemert

januari: 49,6
februari: 98,3
maart:  36,3
april:  66,2
mei:  58,3
juni:  37,7
juli:  97,8
augustus:  63,2
september: 29,4
oktober:  43,2
november: 67,4
december: 43,9

jaar: 691,3






Geen opmerkingen:

Een reactie posten